Kakaové bôby

Cena 12.00
Cena bez DPH 10.00
Záručná doba uvedená na obale
Dostupnosť momentálne nedostupné
KS

Kakaové bôby - semená kakaovníkov pravých (Theobroma cacao), sa najčastejšie používajú na výrobu kakaovej hmoty, prášku, čokolády a najrôznejších cukroviniek. Aby bol výpočet úplný, spomeňme tiež, že niektoré indiánske kmene s nimi pracovali ako s vykurovadlami. A boli to práve indiáni, ktorí v bôboch objavili schopnosť dodať energiu a dobrú náladu. V predkolumbovskej ére ich uznávali nielen ako zdroj cenných výživných látok, ale tiež ako platidlo. Pre Aztékov boli semená darom boha Qutezalcoatla, Mayovia ich bohom rovno obetovali.

Kakaovník, ktorého rodové meno je odvodené z gréčtiny (theos - boh, bróm - jedlo), je strom pôvodne široko rozšírený od juhovýchodného Mexika do povodia Amazonky. Najnovšie štúdie však identifikovali natívne oblasti výskytu tiež v Peru. Rastie vo vlhkých lesných ekosystémoch a účelne bol pestovaný údajne už 1900-900 rokov pr. N. L.

Plodí asi piatym rokom po vyklíčení, ročne môže mať až 6 tisíc kvetov, ale len 20 strukov. V tých býva ukrytých okolo 40 semien. Poľnohospodári celé struky (pretiahnuté, pozdĺžne ryhované kakaové bôby) zberajú 3-4x za rok. Rozseknú ich mačetou a z bielej sladkej dužiny vyjmú semená. Niekoľko dní ich nechávajú fermentovať a potom sušiť. Buď na priamom slnku, alebo v sušiarňach. Vždy ale musia pamätať na ich časté obracanie, aby neplesniveli.

V prípade týchto drvených bôbov nebola použitá žiadna ďalšia technológia k ich úprave. Surové semená sú iba nasekané na menšie kúsky.

Celosvetová úroda kakaových bôbov dosahuje ročne 4 miliónov ton. Medzi najväčších producentov patrí Pobrežie Slonoviny, Ghana, Indonézia, Nigéria, Brazília ... Bôby sú hlavnou zložkou čokolády, ľadom nezostáva ale ani dužina, ktorá ich obklopuje. Používa sa na prípravu osviežujúcej šťavy, koktejlov alebo želé. Môže sa tiež pomocou destilácie premeniť v alkoholický nápoj dostupný najmä v Spojených štátoch.

Hoci snáď každý čokoládu a kakao miluje, nie vždy máme jasno v tom, či je zdravé. Vedecké štúdie potvrdzujú, že kakaové bôby obsahujú značné množstvo antioxidantov (snáď najvyššie zo všetkých potravín na svete), horčík, vápnik, draslík, fosfor a tiež teobromín a kofeín. Vďaka tomu pomáhajú navodiť psychickú pohodu, dodávajú energiu a môžu prispieť k prevencii vybraných ochorení.

Drvené kakaové bôby môžete konzumovať ako oriešky. Chrúmte ich samostatne alebo nimi posypte dezerty, šaláty či ryby. Výborne chutia k poháru červeného vína.